HOE TE TROUWEN

Hoe kunnen jullie het beste trouwen?

Bij voorkeur trouwt ieder bruidspaar op hun trouwdag voor de wet maar soms passen jullie trouwwensen niet binnen de kaders.

Dan is er altijd een mogelijkheid om te kiezen voor een ceremonieel huwelijk. De meeste bruidsparen kiezen hiervoor als ze op een bijzondere dag (zondag of officiële feestdag), bijzonder tijdstip (bijv 's avonds) of op een niet officiële trouwlocatie willen trouwen. Maar er zijn nog meer voordelen:

Door ceremonieel te trouwen hebben jullie de vrijheid om de ceremonie helemaal naar jullie wens vorm te geven. Het enige verschil is dat jullie op een eerder tijdstip of evt andere dag, in jullie eigen gemeente, het formele gedeelte van jullie huwelijk regelen.

Vervolgens vieren jullie de liefde samen met jullie dierbaren op de dag en trouwlocatie van jullie keuze en trouwen dan ceremonieel. Het "gevoel" is echter hetzelfde. Alle bruidsparen die op deze manier trouwen geven aan dat het "echt" voelt op het moment dat jullie omringd door jullie dierbaren elkaar het jawoord geven, (ringen wisselen) en samen met jullie getuigen de akten tekenen.


De voordelen van ceremonieel trouwen op een rij:

  • Jullie hebben alle vrijheid om te trouwen zoals jullie willen, wat betreft trouwlocatie, tijdstip en datum. Dus jullie kunnen bijv trouwen op een officiële feestdag in de achtertuin van je ouders om 12 uur 's nachts.
  • Willen jullie op jullie trouwdag meer dan 4 getuigen? Dat kan! Bij een ceremonieel huwelijk is er geen restrictie wat betreft het aantal.
  • Jullie bepalen zelf de duur van de ceremonie en het tijdstip dat de ceremonie begint. In drukke tijden zijn er vaak restricties wat betreft de tijd, omdat er voor of na jullie andere bruidsparen trouwen in die bepaalde gemeente. Omdat er bij een burgerlijk huwelijk vaak een bode en/of trouwambtenaar vanuit die gemeente aanwezig is om op de plechtigheid toe te zien, kan het zijn dat jullie je stipt aan die tijd dienen te houden in verband met de andere huwelijken.
  • Jullie besparen in vele gevallen kosten (soms honderden euro's) om je burgerlijk huwelijk op een eerdere datum te regelen. Als je graag op zaterdag wilt trouwen maar de kosten hiervan boven budget zijn, kan ceremonieel trouwen uitkomst bieden.
  • Je bent flexibel in je trouwlocatie. Heel soms wil je bij slecht weer kunnen uitwijken naar een binnen locatie die wellicht in een andere gemeente ligt. Dit is niet mogelijk als het een burgerlijk huwelijk betreft. Jullie trouwambtenaar is dan enkel benoemd om de huwelijksplechtigheid (burgerlijk huwelijk) op de aangewezen officiële trouwlocatie te voltrekken.
  • Het bespaart jullie geld. Omdat jullie geen papierwerk in orde hoeven te maken met de desbetreffende gemeente van jullie trouwlocatie. Dit gaat dan vaak om de benoeming van jullie zelfstandig trouwambtenaar en de aanvraag voor de huwelijksvoltrekking op de eenmalige locatie.
  • Het geeft een ontspannen en relaxed gevoel, wetende dat het formele gedeelte (burgerlijk huwelijk) al bij de wet geregeld is als jullie je trouwdag met jullie dierbaren vieren.
  • Jullie kunnen tweedubbel of zelfs driedubbel genieten van het vieren van jullie liefde. Na het regelen van het burgerlijk huwelijk gaan veel bruidsparen met z'n tweeën of een klein comité nadien even om koffie met iets lekkers of een fijne lunch. Op de trouwdag zelf vier je de liefde uitgebreid tijdens de trouwceremonie. (evt met een kerkelijke inzegening)
  • Het is de perfecte manier om jullie liefde te vieren. Helemaal als jullie, om alles goed te regelen, al een geregistreerd partnerschap hebben en nu in het bijzijn van jullie dierbaren willen trouwen.


Nadelen

Die zijn er eigenlijk niet. Maar voor sommige bruidsparen is het gevoelsmatig essentieel om op het moment suprème daadwerkelijk voor de wet te trouwen. En gelukkig kan het allemaal en zal er voor ieder bruidspaar een perfecte manier zijn om hun trouwdag helemaal naar wens vorm te geven.